5 éves a PGYSZ

Ma Gátiné Barta Erzsébet Szakmai vezetővel beszélgettem, aki nemrég csatlakozott hálózatunkhoz, de eddigi életének szakmai tapasztalatait kiválóan hasznosítja hálózatunknál.

Kedves Gátiné Barta Erzsébet (Zsóka),

Mióta dolgozol a Pgysz-nél? 2020.11.01.

Mi volt az akkori munkaköröd? Szakmai vezetőnek jöttem a hálózathoz, és nevelőszülői tanácsadónak

Milyen szakmai múlttal jöttél a Pgysz-hez? A szociális ágazat több területét is kipróbáltam, 10 évig dolgoztam egészségügyben (Dél-pesti Centrumkórház sürgősségi Osztályán, Honvéd kórházban), 10 évig dolgoztam az Idős ellátásban, 10 évig a Hajléktalan ellátásban. A gyermekekkel való foglakozás mindig is szívügyem volt, 2014. szeptemberétől gyermekvédelmi gyámként dolgoztam a Pest megyei TEGYESZ-nél, onnan a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatóhoz mentem nevelőszülői tanácsadónak, majd területi referens lettem és 2020.07.01.-től területi igazgatóként fejeztem be ott a pályafutásom, sajnos ebben a munkakörben nagyon távol kerültem attól, amit igazán szeretek csinálni, gyerekeket, nevelőszülőket már csak a facebook oldalán láttam, nem éreztem jól magam abban munkakörben, nem tudtam közvetlen segítséget nyújtani, így felmondtam. Nagy örömömre ebben az időszakban hirdette meg a PGYSZ a szakmaivezetői állást, jelentkeztem és most itt vagyok.

Hány nevelőszülő és hány gyermek tartozik hozzád, az ország mely területéről? Jelenleg 9 nevelőszülő tartozik hozzám, közülük négyen kezdő nevelőszülők, gyermek még nincs náluk, 24 férőhelyen jelenleg 14 betöltött és 10 üres férőhelyem van, szerintem nem sokáig, sajnos nagyon sok kis gyermek várja a nevelőanyukáját. A hozzám tartozó nevelőszülők Nógrád és Heves megyében élnek

Mit tartasz a Pgysz-ben a legfőbb értéknek a munkád kapcsán? Azt a segítőkészséget, ahogy a munkatársaim, főnökeim állnak hozzám, az odafigyelést egymásra. Nem az a cél, hogy a tanácsadók teljes létszámmal működjenek, inkább a minőség a fontos. Kellő időt tudjunk tölteni a nevelőszülőnél, igazi segítséget tudjunk nyújtani. Önállóság, bizalom, elfogadás nagyon fontos számomra és ezt megkapom a Pgysz-nél. Az előző munkahelyemen rengeteg adminisztrációnk volt, itt sok mindent megcsinálnak helyettünk a titkárságon, ez nagyon tetszik, és meglepő volt számomra.

Milyen nehézségekkel szembesülsz a munkád kapcsán? Nehézségekről nem tudok még beszélni, jelenleg ismerkedem a Hálózattal és az itt dolgozókkal.

Mik a távlati terveid, milyen célokat szeretnél elérni? Nagyon jó lenne minél több gyermeknek segíteni, ezért dolgozom. Szeretnék hathatós segítséget nyújtani a nevelőszülőknek és átsegíteni őket a nehézségeiken, mert azt gondolom, ha ők jól vannak akkor a náluk nevelkedő gyermekek is jól vannak. Nem tudom, hogy működnek e nevelőszülői csoportok területenként, de jó lenne ha a nógrádi és Heves megyei (és persze mindenhol) nevelőszülők ismernék egymást lenne fórum, egy hely ahol összejöhetnek és eszmecserét folytathatnak egymással megbeszélhetnék a sikereiket a nehézségeiket, nem biztos, hogy ehhez tanácsadói segítség kellene, de persze nyitottak vagyunk.

Hogyan látod a Pgysz jövőjét? Nagyon jól fejlődő hálózatot látok, ha sikerül megőrizni a családias jellegét akkor szerintem ebben a szellemben mindenki megtalálja a helyét, és mindenki ide fog vágyódni. Fontos a közvetlen kapcsolat az elérhetőség és ez itt megvan. Nagyon tetszik a főigazgató Karsa Andrea hozzáállása, az ahogyan irányítja a Hálózatot, hogy az ezernyi más dolga mellett is van mindenkihez egy-egy kedves szava, hogy az ajtaja (ami nincs is) mindenki előtt nyitva áll. Minden nevelőszülőt ismer, tudja, hogy kinél hány gyermek van, naprakészen tud mindent. Fontos neki az, hogy a segítséget minden esetben megkapják a gyermekek és a nevelőszülők. Gyakorlatilag a kérések, szinte azonnal teljesülnek. Ha ez így megy a későbbiek során is, szerintem egy dinamikusan fejlődő, jó munkahelyen dolgozhatunk továbbra is.

Mi vitt szociális területre, miért éppen a gyermekvédelem? A gyermekekkel való foglalkozás mindig is szívügyem volt, nagyon régóta készültem erre a területre, nagyon örülök, hogy 30 év után megérkezhettem ide. Olyan „áldozatok” vannak a gyermekvédelemben, akik nem tehetnek arról, ami belesodorta őket egy krízis helyzetbe, a mi dolgunk, hogy segítsük őket a traumák feldolgozásában, hogy újra bízzanak, hogy tudjanak kötődni, megtanuljanak szeretni. A mi dolgunk, hogy biztosítsuk a törvény által előírt jogukat. Nagyon nehéz feladat főleg lelkileg, de csodálatos érzés látni, amikor kinyílnak, mint egy kis virág és elérjük a kis lelküket.

Mit üzensz a Pgysz dolgozóinak, gyermekeinek, igy az öt éves évforduló kapcsán? Azt üzenem, hogy köszönöm, hogy veletek dolgozhatom. Hálás vagyok a nevelőszülőknek a munkájukért, hiszen ők vannak a „végeken”, az ő munkájuk az odaadásuk a türelmük legfontosabb az, amit ők tesznek a gyermekekért áldás és én a gyermekek nevében is HÁLÁSAN KÖSZÖNÖM.

A gyermekeknek, az üzenem, hogy bízzanak a felnőttekben, hogy fogadják el azt a sok szeretetet, amit küldenek feléjük, ha gondjuk van azt ne féljenek megosztani velünk, hiszen csak úgy segíthetünk.

 

Az interjút lejegyezte:

Samu-Erdélyi Erzsébet

Kommunikációs munkatárs

E-mail: kommunikacio@gyermekvedok.hu