5 éves a Pünkösdi Gyermekvédelmi Szolgálat

Öt éves a Pünkösdi Gyermekvédelmi Szolgálat

 

2015-ben alapították a Pünkösdi Gyermekvédelmi Szolgálatot, idén ünnepli 5 éves fennállását.

Ennek kapcsán beszélgetek a 4 szakmai vezetővel.

Ez alkalommal Jungvert Valériával beszélgettem, aki Veszprém, Zala, Győr-Moson-Sopron, Vas megye szakmai vezetője

Kedves Vali, mióta dolgozol a Pgysz-nél?        

  1. év szeptembere óta dolgozom a szervezetnél, kezdetekben önkéntesként vettem részt a szakmai munkában, majd nevelőszülői tanácsadó lettem .

Hogyan kezdtél? Mi volt az akkori munkaköröd?

Karsa Andreával kapcsolatba kerültem már akkor, amikor szervezték a nevelőszülői hálózatot és igyekeztem szakmai tapasztalataimmal és szakmai anyagokkal is támogatni Őket, nyugdíjazásomat követően pedig először önkéntesként, majd munkatársként végeztem szakmai feladatokat.

Milyen szakmai múlttal jöttél a Pgysz-hez?

Az alap végzettségem csecsemő gondozónő, így dolgoztam bölcsődében, csecsemőotthonban, aztán megszereztem a szociálpedagógusi főiskolai oklevelet, majd az ELTE Társadalomtudományi karán szociális munkás diplomát szereztem.

15 évig voltam a Veszprém Megyei Gyermekvédelmi Központ, vezető beosztású munkatársa igazgató helyettesként, majd igazgatóként. Abban az intézményben sokféle munkafeladatot elláttam, és igyekeztem a legmagasabb szintű szakmai elhivatottságot megalapozni munkatársaim körében. El is fárasztott a vezetői lét, ezért örömmel kezdtem meg itt a munkát nevelőszülői tanácsadóként és úgy érzem, hogy sikerrel is végeztem, illetve végzem.  Több szakmai díjjal is elismerték a tevékenységemet, melyek közül a leg megtisztelőbb Balogh Zoltán miniszter által adományozott Szociális Munkáért díj.

Hosszú évekig voltam a Gyermekvédelmi Szakszolgáltatók Szakmai Egyesületének az elnöke.

Hány nevelőszülő és hány gyermek tartozik hozzád, az ország mely területéről?

Jelenleg az Észak-Dunántúli Szakmai Egység vezetője vagyok és nyolc nevelőcsaládnál még tanácsadó, 23 gyermek tartozik hozzám. Részt veszek a nevelőszülők képzésében is.

Mit tartasz a Pgysz-ben a legfőbb értéknek a munkád kapcsán?

A nevelőszülőkkel és a tanácsadókkal folytatott szakmai eredmények nagyon fontosak számomra, mert a az általunk gondozott gyermekek jó létét eredményezik. Szeretem átadni a fiatal kollégáknak azt a szakmai tudást, amit 40 év alatt szereztem

Milyen nehézségekkel szembesülsz a munkád kapcsán?

A gyermekek bántalmazása nagyon megrémít. Sok esetben eszköztelennek látok nevelőszülőket a nevelési problémák megoldására és komoly feladatnak érzem az általam vezetett szakmai egységben a boldog, kiegyensúlyozott, jó szakmai alapokon nyugvó rendszer további tökéletesítését.

Mik a távlati terveid, milyen célokat szeretnél elérni? Hogyan látod a Pgysz jövőjét?

A mi nevelőszülői hálózatunk jellemzője, hogy nem terheli elhelyezési kényszer, így a kihelyezések során lehetőség van a gyermek szükségletei alapján választani nevelőszülőt, ezt nagyon fontosnak érzem továbbra is folytatni. Szerencsések vagyunk, hogy Andrea ilyen nagy teherbírású, remek ötletekkel rendelkező vezető, szinte nincs számára megoldhatatlan helyzet. Nagyra becsülöm a higgadtságát és a kreatívítását. Jelenleg úgy látom, hogy nagyon jó szakmai irányba haladunk, jó kollégákkal dolgozunk, nevelőszüleink elhivatottak. A gyerekek jó állapotúak, boldogok. Kell ennél több?

Mi vitt szociális területre, miért éppen a gyermekvédelem?

Azt mondja a szakirodalom, hogy a jó segítő feldolgozta saját nehézségeit és vissza tud emlékezni, megoldási módokra, amit használt saját nehézségei során és eszközként tudja őket használni mások megsegítésében. Én ilyen vagyok, ez jellemez. Pályaválasztásomban a gyerek szeretet indított, majd az évek során fejlődtem, alakultam, míg végül gyermekvédő lett belőlem.

Mit üzensz a Pgysz dolgozóinak, gyermekeinek, igy az öt éves évforduló kapcsán?

Csak így tovább, jó ennek a csapatnak a tagja lenni! Saját szakmai egységemben, pedig nagyon büszke vagyok a nevelőszülőkre és tanácsadó kollégáimra is.

Jungvert Valéria

Az interjút lejegyezte:

Samu-Erdélyi Erzsébet

Kommunikációs munkatárs

E-mail: kommunikacio@gyermekvedok.hu