Sztasákné Hellinger Mónika

Sztasákné Hellinger Mónika Eszter

Mónika 2019.03.12. óta neveli  B-t, aki születését követően gyermekotthonban nevelkedett, majd 11 hónapos korában került a nevelőszülői családba.

B. és T. 2020.02.05-én kerültek hozzá, vérszerinti családjukból, 17 hónapos korukban, óriási lemaradásokkal.

Mónika végzettségét tekintve fejlesztőpedagógus, B. és a fiúk minden mozdulatán érzékelte fejlesztési szükségleteiket és biztosította/biztosítja a Dévény tornán való részvételüket.

Rengeteget foglalkozik a gyerekekkel, egész nap velük van, 0-24-ben fejleszti, szeretgeti, öleli őket. Tudatosan figyel arra, hogy még csak fel se merüljön egyik gyerekben sem, hogy rá esetleg kevesebb figyelem vagy eggyel kevesebb ölelés jut. Ezért aztán gyakori, hogy egyik “hóna alatt” B., másik “hóna alatt” T., az ölében pedig B. üldögél.:)) Segít neki ebben férje (van külön apás idő) és saját, ill. örökbefogadott gyermekei is.

Szakmai tudása mellett kiemelkedőnek tartom Móni érzelmi intelligenciáját is.

Ez nemcsak abban nyilvánul meg, ahogy a gyerekekkel bánik, hanem abban is, ahogy a vérszerinti szülők felé fordul, segíti őket. Mindkét anyuka pszichésen terhelt, egyikőjük gondokság alatt is áll, de Mónika partnerként beszél róluk s velük, soha, semmilyen formában nem volt velük elutasító vagy lekezelő. EMBERként tekint rájuk, látja életük nehézségeit, eszköztelenségüket, hiányosságaikat. Nem nézi le őket. És nem -csak-azért, mert tud viselkedni, hanem mert belső meggyőződésből úgy gondolja, hogy a gyerekekkel együtt “megkapta” szüleiket is és a szülőkkel való kapcsolata kihat a gyermek és vérszerinti szülője közötti kapcsolatra is.

A gondnokolt anyuka meg is fogalmazta, számára megnyugtató, hogy Mónika neveli kislányukat, gyakran kifejezik hálájukat, szeretetüket a nevelőszülőnek, amiért olyan odaadóan, szeretetben neveli B.-t.

Mónika JÓ EMBER és FELKÉSZÜLT NEVELŐSZÜLŐ s biztosan állíthatom, hogy ezen tulajdonságai a legjobbak közé emelik, példát mutatva arra, hogy hittel, tudással, szeretettel Ő már jobbá tette ezt a Földet.

Dr.Kocsis Viktória

Nevelőszülői tanácsadó