Sok gyermekes, egyedülálló nevelőszülő

A Gyermekvédelemben, így nálunk is a Pünkösdi Gyermekvédelmi Szolgálatnál sokféle nevelőszülő dolgozik, ezáltal sokféle sorsot ismerhettünk meg.

Ma egy olyan nevelőszülőt kérdezek, aki sok gyermeket nevel, egyedülállóként. Fogadjátok szeretettel interjúnkat Schreck Teréz Júliával, szuper nevelőszülőnkkel:

Teca, mikor és hogy döntötted el, hogy nevelőszülő leszel, mi indított el ezen az úton?

2017 tavaszán a felnőtt nagylányomnak volt egy barátja, akinek a szülei nevelőszülők voltak! Pontosabban a fiú Édesanyja volt az aki nevelőszülőként tevékenykedett már 10 éve. Amikor Őket megismertem akkor kezdett érdekelni a nevelőszülői hivatás. Sokat vigyáztam a kis neveltjeikre akik, nagyon helyesek voltak! Akkortájt lettem beteg, mert egy vegyi üzemben dolgoztam, így elég hamar eldöntöttem, hogy ezt a hivatást választom Én is! Szeretek segíteni másokon, a gyerekeket is nagyon szeretem, nem volt kérdés számomra, hogy felhívjam-e Karsa Andreát. 3 hét múlva már a tanfolyamon ültünk Bea barátnőmmel, aki szintén nevelőszülő lett a PGYSZ-nél.

Hány gyermeket nevelsz jelenleg családodban, és ők hány évesek? Van-e vérszerinti gyermeked?

A saját gyermekemmel együtt 5 gyereket nevelek! Jelenleg utógondozott nagylányom 18 éves. Ő novemberben érkezett hozzánk. Szerencsére az előző nevelőszülő jó munkát végzett! Nagyon ügyesen beosztja a pénzét amit kap, jelenleg még tanul, érettségizni fog! Már van egy szakmája, különböző tanfolyamokat szeretne még elvégezni, aminek majd a későbbiekben hasznát veszi és a szakmájához kapcsolódik! Szeretne majd hajóra menni dolgozni, hogy spórolni tudjon és megálljon a maga lábán! Van egy hajós iskola amit már ki is néztünk neki! Okos, értelmes fiatal felnőtt, nem kell nagyon felkészítenem semmire, teszi a dolgát és tudja is, hogy majd a későbbiekben csak saját magára számíthat! Szünidőben munkát vállal, jogosítványt szeretne! Szerintem egy igazi felelősségteljes felnőtt fog válni belőle, aki 2 lábbal áll a földön!

Van egy 17 éves nagylány, Ő 3. éve van velem, a legelsők között érkezett. Miután az ikreim örökbe mentek lett egy 14 éves lányom is, vele egy napon hoztam egy aprócska fiúcskát a kórházból. Jelenleg Ő az egyetlen férfi a családban, már 10 hónapos. A vérszerinti lányom 12 éves, rajta kívül van még 2 saját gyermekem, ők már felnőttek, külön háztartásban élnek.

Mik a konkrét feladatok, miben más nevelésben lévő gyermekeket nevelni, milyenek a hétköznapok?

Mivel nagylányokat nevelek így nincs nehéz dolgom! Fontos őket felkészíteni a nagybetűs életre, így mindenkinek megvan a feladata! Ami az első és legfontosabb az a tanulás, mindegyikük érettségizni fog! Ez az elvárásom pont, mint a saját gyerekeimmel szemben volt annak idején! Most éppen főzni tanulnak, mindenki takarítja a saját szobáját, amiben kell, segítek nekik! A hétköznapjaink elég sűrűek, mert nemrégiben költöztünk. Veszprém megyébe. A beilleszkedés senkinek nem könnyű, gyorsan telnek a napok! Nem nevelem őket másképpen, mint a sajátjaimat, szinte ugyanazok az elvárások! Jól érzik magukat a lányok nálam, úgyhogy remélem, jól csinálom!

Sokszor halljuk, hogy nehéz sok gyermekkel, bár az szerintem vitára ad okot, hogy hány gyermek számít soknak. Tehát mik a nehézségek?

Hogy mennyire nehéz…hát nem is tudom! Velük most nem nehéz és nem is érzem úgy, hogy sokan lennének! Nincs nehéz dolgom, hiszen nagyok! Rendes jóravaló gyerekek! Az az egy kicsi, ami van, jól érzi magát, mert mindenki kedvence! Régebben biztos nem igy nyilatkoztam volna, mert szinte csak kicsik voltak nálam…Az nehéz volt! Három baba meg egy 2 éves kisfiú, akkor az 5 az nagy szám volt, de a nagyoknál nincsenek nagy nehézségek, szépen összecsiszolódtunk! Hozzáteszem egyedülálló nevelőszülő vagyok, ennek ellenére jól működő kis család lettünk!

A sok gyermek sok örömet ad, kérlek, mesélj néhány örömteli pillanatotokról.

A saját gyerekeim is 3an voltak, mindig is szerettem, ha több gyerek vesz körül. Jó látni, ha örülnek, ha boldogok! Már annak örülök, ha nevetnek, és jól érzik magukat! A saját lányom testvérként szeretni a neveltjeimet! Igyekszünk sok közös programot szervezni, társasozunk, unozunk, kirándulunk, együtt főzünk! Karácsonykor megleptek egy fali képpel, amin az összes eddigi gyerekem rajta volt / saját és nevelt / nagyon meghatódtam! Szenteste kaptam egy videót az örökbeadott ikrekről, végre a szülők eszébe jutottam! Kicsit sírós, de csodaszép lett a karácsonyunk! Saját és nevelt gyerekek együtt ünnepeltek, így lett teljes az ünnep! Ez igazán örömteli volt mindenki számára!

Mire vágysz, milyen segítség lenne a legjobb neked és családodnak?

Igazából most nem vágyom semmi extra dologra! Jól érzem magam a bőrömben! Ebben az évben eddig minden jól alakult! Annyi segítséget kaptam, hogy ezt álmodni sem mertem! Talán ha kérni lehetne, azt kérném, hogy országszerte nagyobb megbecsülést kapjanak a nevelőszülők, mert mi nagy dolgot csinálunk! Olykor a saját családunkat beáldozva, erőnket nem kímélve neveljük más gyerekét napi 24 órában…

Mit üzennél azoknak, akik még hezitálnak, hogy nevelőszülők legyenek-e?

Megértem azokat, akik hezitálnak, azt, hogy valaki nevelőszülő legyen okosan végig kell gondolni! Kell egy nagyfokú elhivatottság, empátia és mások iránti szeretet! Annak, aki nevelőszülővé szeretne válni, azt javasolnám, néhány napot töltsön el egy nevelőszülői családnál! Érdemes meglátogatni valamiféle fórumot vagy csoportot, ahol választ kap a kérdéseire! Nem árt egy beszélgetés az illetékes tanácsadóval, aki biztosan fog tudni választ adni mindenre, ha kétségei lennének a nevelőszülőség megkezdése előtt! Ha meg már nevelőszülővé válik valaki majd tapasztalni fogja, hogy jó úgy lefeküdni esténként, hogy ma is segítettem! Ma is tettem valami hasznosat!

Úgy tudom te a Facebookon adminként viszel egy nevelőszülői csoportot. Mi vezetett el ahhoz, hogy indíts egy ilyen csoportot, hogy látod a más hálózatoknál lévő nevelőszülők helyzetét, problémáit?

Igen! Jól tudod! Létrehoztam a Facebookon egy zárt csoportot Nevelőszülők-Nevelőanyuk névvel! Elsőre talán 30-an voltunk tagok, akiket személyesen ismertem a tanfolyamról meg innen-onnan! Azért csináltam, hogy legyen egy hely ahol lehet kérdezni és jókat beszélgetni! Aztán úgy alakult, hogy egyre többen jelentkeztek tagnak! Közel 400 fő aki mostanra a csoportban van, legtöbbjük nevelőszülő. Vannak akik nevelőszülők szeretnének lenni és azért jelentkeztek a csoportba! Többen lettek PGYSZ-es nevelőszülők a csoportból! Vagy új nevelőszülők, vagy van olyan, aki másik hálózatból jelentkezett át! Vannak a csoportban Ágotások, Tegyeszesek, Benedettósok meg nem is tudom mennyi hálózatból jelentkeztek az idő folyamán! Ide bátran írhat, aki a szabályokat betartja.

Lejegyezte: Samu-Erdélyi Erzsébet