Gondolatok a nyári szünetről 3.

Hol töltse a gyermek a nyári szünetet? Legyen sokat otthon, mert tanítási idő alatt alig van rá lehetősége? Utazzon sokat, hogy gyűjtsön minél több élményt? Menjen tábor(ok)ba, mert ott képzett szakemberek foglalkoznak vele? Látogassa meg a rokonokat, mert máskor erre nem jut idő? Vegyük számba a nyári szünet helyszíneit:

  • Otthon: Kell az otthon töltött idő! Nem szerencsés, ha folyamatosan távol töltik a szünidőt a gyerekek az otthonuktól. Sok gyermek egész nyáron utazik, táborból táborba megy, némi kitérőkkel a nagyikhoz, pedig fontos hogy otthon is legyen, a megszokott környezetében töltse el az idő egy részét.
  • Tábor: lehet ottalvós és hazamenős – hogy a gyermeknek mi a jó, függ az életkorától, de a személyiségétől is. Kicsi és/vagy szorongó gyermeket ne ottalvós táborba küldjünk! Itt mindenképpen szeretném megjegyezni, hogy jóllehet nagyon divatosak a különböző fejlesztő foglalkozásokat kínáló táborok, egy normál tempóban, egészségesen fejlődő gyereknek semmiféle plusz fejlesztőtevékenységre nincsen szüksége. A gyereket legjobban a játék, a szabad mozgás fejleszti. A jó táborok nem fejlesztenek, hanem élményt adnak, ahol a gyerekek szabadon játszhatnak, kapcsolatokat alakíthatnak ki, és semmiféle elvárást nem támasztanak velük szemben.
  • Nyaralás: már elkéstem azzal a tanáccsal, hogy hova menjünk, tehát inkább csak megerősítem azokat, akik valami nem messzi és nem drága célpontot választotta: nem a nyaralás helye a lényeg, hanem a szülőkkel, a családdal együtt töltött idő minősége és az élmények, amelyek nem annyira a helytől, mint a szülők személyiségétől függnek. Hiszen egy távolkeleti nyaralás is lehet unalmas, hiába vannak csodaszép pálmafák és türkizkék tenger, ha a gyermekkel nem törődnek, ha nincs a korának megfelelő program. És egy Tisza-tavi nyaralás, vagy egy eldugott kis faluban töltött idő is lehet felejthetetlen, ha a gyermek korának, személyiségének és érdeklődésének megfelelő programokat szervezünk, ha sokat játszunk, beszégetünk, és egymásra figyeve vagyunk együtt.
  • Nagyszülőknél, más rokonoknál töltött idő: amennyiben olyan szerencsés helyzetben van a család, hogy a nagyszülők aktívak, és szívesen megy hozzájuk a gyerek, akkor ezt érdemes kihasználni. A nagymamával kertészkedni, lekvárt főzni, az unokatesókkal biciklizni, fára mászni, a nagyapával barkácsolni lehet. Ez többet ér a legfantasztikusabb nyári programot ígérő tábornál is, mert maradandó élményt nyújt.