Ez nem vakáció – 2020.03.16.


Photo by Daria Shevtsova from Pexels

A szokásosnál másmilyen napra ébredtünk ma. Kint ragyogó napsütés, a gyermeklelkekben öröm, hogy ma nem kell iskolába menni. A nevelőszülőké pedig aggodalom – ennek mértéke ki-ki személyiségétől függ. Egy biztos: nem szünet van, nem vakáció! Az, hogy ma nincs tanítás, mást jelent. És ez az a MÁS, amit meg kell értetnünk gyermekeinkkel, sajátjainkkal, neveltjeinkkel. Nagyon fontos, hogy gyermekeinket nemcsak az iskolától, óvodától tartsuk távol, hanem valóban OTTHON tartjuk őket. Nem lehetünk felelőtlenek, azt mondva, hiszen a COVID-19 járvány nincs még igazán érzékelhetően a közvetlen közelünkben. Csak a hírek szólnak róla… de nem érzékeljük.De most valami olyasmit tanulhatnak meg a gyermekek, tőlünk, felnőttektől, szülőktől, nevelőszülőktől, amit eddig talán nem: – személyes felelősségvállalás

– önkontroll
– feladattudat

Emellett szülőként mindenképp feladatunk lesz támogatni az otthon levő iskolás és óvodás korú gyermekeket egy

– új napirend kialakításában és betartásában
– a korábbinál sokkal nagyobb önállóságot igénylő tanulási folyamatok elsajátításában
– a rendszeres, személyes baráti kapcsolatok, közösségi élet hiánya következtében jelentkező pszichés nehézségekkel való megküzdésben, alternatív utak keresésében.

Aztán nagy feladat lesz a félelmek, a szorongás csökkentése, oldása. A hiteles, őszinte kommunikáció a gyermekeinkkel.

De minden krízishelyzet teremt olyan új lehetőségeket, amelyekből tanulhatunk, amelyből nyertesen jöhetünk ki. Tegyünk azért, hogy a mi gyermekeink a nyertesek közé tartozzanak! Konkrét ötletekkel ma is és az elkövetkező napokban is jelentkezni fogok.

Kitartást és derűt kívánok! 

Bojtos Tünde