Adventi készülődés

 

Advent szavunk a latin adventus főnévből ered, jelentése eljövetel, megérkezés. A reményteli várakozás időszaka ez, a keresztény világban Krisztus eljövetelére várunk. Ezért az adventi időszak Karácsonyt megelőző este, Krisztus születésekor ér véget.

Az adventi időszak egyben a karácsonyi előkészület ideje. Ilyenkor előkerülnek az adventi lakásdíszek, az adventi naptár, az adventi koszorú.

Ez utóbbit már az 1800-as éve eleje készítenek. A mai koszorúkon 4 gyertya van, ezt vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet.

Az adventi naptár használatának szokása 1900 körül kezdődött, egy édesanya találta ki, akinek kisfia, Gerhard, már hetekkel az ünnep előtt türelmetlenkedett a várva-várt karácsonyi ajándékok miatt. Aztán, amikor a kisfiú felnőtt, nem felejtette el édesanyja meglepetését, és üzleti vállalkozásba kezdett: olyan naptárt szerkesztett, amelyen huszonnégy ablakocska mögé egy-egy darab csokoládé vagy cukorka volt elrejtve, s ezek csak a spaletták kinyitása után váltak láthatóvá.

Napjainkban, amikor amúgy is sok édességet kap a gyermek, még a Mikulás is többnyire azt hoz, kérdés, hogy súlyosbítsuk-e ezt még adventi kalendáriummal? Hiszen lehet csoki helyett apró ajándékot adni. Csak sajnos az apróságok zöme egyszerű műanyag szemét, amely az esetek többségében aztán a gyerekszoba egyik fiókjának az alján várja, hogy kidobják.

A mai gyerekek többségének nem egy újabb játékra, vagy még egy tábla csokira van szüksége, hanem a szülőkkel eltöltött meghitt pillanatokra, a családdal közös élményekre. Ezek az emlékek fogják átsegíteni majd későbbi életében sok nehéz pillanaton. Így aztán az adventi naptárba (amit készíthetünk kis dobozkákból, pár forintos papírzacsikból, vagy párjavesztett zoknikból is), olyasmit lehet elrejteni egy-egy cédulán, hogy: beszélgetés (szigorúan a mobiltelefonok kikapcsolásával), társasjáték, bármi olyan közös tevékenység, amelyben mindenki örömmel vesz részt, mint karácsonyfadísz vagy ajándék készítése. De kerülhet az adventi naptárba téli vagy karácsonyi témájú mese, amit aztán együtt, a paplan alatt összebújva olvashatunk el. De lehet egy recept is, amit közösen sütünk meg. Ha mégis játékra szavazunk: egy egyszerű Lego vagy egy puzzle darabjait rejthetjük el és a hetek alatt összegyűl a kiraknivaló. De egy közös családi forró csokizás, a helyi karácsonyi vásárban való bámészkodás (és nem pénzköltés, hanem inkább ajándékötletek gyűjtése), egy mozi vagy otthoni dvd-zés is jó ötlet lehet.

Persze egy-egy csoki, vagy valami egészséges édesség, mint szárított gyümölcs is jöhet, meg iskolában használható apróság, mint egy érdekes ceruza vagy illatos radír, egy nagyító vagy hegyező. De egy kavics, amit a tengerparti nyaralásról hoztunk, szintén okozhat örömet, és felelevenítheti a közös emlékeket. Jöhet egy kifesthető kép (valami téli témával, internetről letöltve, de ügyesebb szülő saját kezűleg is rajzolhat valami kifesteni valót).

Ahol sok gyermek van, mint a nevelőszülők többségénél, ott lehet közös a naptár: minden nap másik gyermek húz (vigyázzunk a sorrendre!). És ha közös a meglepetés, mondjuk társasozás vagy egy karácsonyi film megnézése, esetleg séta a kivilágított főtéren akkor ez egyértelműen mindenkire, a család összes tagjára vonatkozzon. Ha azonban az aznapi ajándék édesség vagy valami apró játék, vagy színező, akkor minden gyermeknek jusson egy-egy darab/példány (színezőnél, játéknál vegyük figyelembe a gyermekek korát és érdeklését is).