Pápai Zsuzsanna

Pápai Zsuzsanna

Pápai Zsuzsanna

10 éve folytat nevelőszülői tevékenységet. Másfél éve csatlakozott a Pünkösdi Gyermekvédelmi Szolgálat Nevelőszülői Hálózatának somogy megyei csapatához. Férjével, Lászlóval öt gyermeket nevelnek: egy testvérpárt, Mónikát (12) és Józsefet (10) a kezdetektől, Leót (4) születése óta, továbbá Kittit (13) és Balázst (11) másfél éve. 10 éves nevelőszülői pályafutása alatt összesen 10 gyermekről gondoskodott, közülük három gyermeket sikeres örökbefogadásra, két gyermeket hazagondozásra készített fel.

Zsuzsanna a gyermekeket szeretettel, elfogadással, előítélet- mentességgel és nagy odaadással neveli, nem sajnálva magától időt és energiát annak érdekében, hogy a gyerekek szükségleteinek, érdekeinek, igényeinek megfelelő gondoskodásban részesítse őket. A családba kerülő gyerekek rövid időn belül megtapasztalhatják náluk az állandóságot, kiszámíthatóságot, biztonságot.

Nevelőszülőnk gyermekvédelemben eltöltött eddigi szakmai életútjáról elmondható, hogy az előzőekben felsorolt pozitívumok mellett kimagasló eredményeket könyvelhet el az önképzés tekintetében. Konkrétan: Figyelemre méltó az a tény, hogy autodidakta módon kezdett el foglalkozni az autizmussal, mint fogyatékossággal, folyamatosan fejlesztve tudását, elsajátítva a legkülönfélébb speciális szakmai „fogásokat”, módszereket, melyekkel példamutató eredményeket ért el az általa nevelt autizmus spektrumzavarral küzdő kisgyermek gondozásában, életminőségének javításában, mindennapjainak szebbé – jobbá tételében. Sajátos módszerei révén a jelenleg 4 éves kisfiú szocializációja, integrációja, készség- és képesség fejlődése szemmel látható módon intenzíven pozitív irányba terelődik. Ezirányú munkája eredményességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy nevelőszülői körben hasonló tüneteket produkáló kisgyermek nevelésében segítségre szoruló kollégáinak is segítséget nyújt, hasznos tanácsok adására képes.

Szakmai életútjának további töretlen jellemzője, a harmonikus, boldog, vidám, kiegyensúlyozott családi minta sugárzása, annak átörökítésére való törekvés. Rendkívül pozitív tulajdonsága az előítélet- mentesség, számára minden hozzákerülő gyermek származási, magatartási, fogyatékossági és bármilyen egyéb megkülönböztetés nélkül egy dolgot jelent: a gyermekből a készségeihez, képességeihez mérten lehetőség szerint a legtöbbet kihozni, számukra megadni mindent, amit csak lehet, fáradtságot nem kímélve, szó szerint a nap 24 órájában. Nevelőszülőnk átlagon felüli energiákat fektet a tehetséggondozásba is, két lánya a Kaposvári Karaván Színház társulatának aktív tagjává vált.

Összességében, Pápai Zsuzsanna nevelőszülőnket példamutató tevékenysége elismeréseként főigazgatói jutalmazásra terjesztem fel.

 

Kelt: Juta, 2020. december 20

 

                                                                                               Böjti Éva

                                                                                         szakmai vezető