5 éves a PGYSZ, Dr.Lajos Krisztina interjú

Öt éves a Pünkösdi Gyermekvédelmi Szolgálat

2015-ben alapították a Pünkösdi Gyermekvédelmi Szolgálatot, idén ünnepli 5 éves fennállását.

Ennek kapcsán beszélgetek a 4 szakmai vezetővel:

Kedves Krisztina, mióta dolgozol a Pgysz-nél?

2016. szeptember 15 óta vagyok nevelőszülő a PGYSZ-nél és 2020. szeptember 15. napjától látok el szakértői, szakmai vezetői feladatokat.

Hogyan kezdtél? Mi volt az akkori munkaköröd?

Nevelőszülőként két gyermeket nevelek. A ma már 8 éves autista, ADHD, epilepsziás fiút, aki csecsemőotthonból került a családunkba és egy 17 éves lányt, aki másik nevelőszülői hálózatból jött, akkor kiskamaszként hozzánk.

 Milyen szakmai múlttal jöttél a Pgysz-hez?

Szociálismunkásként végeztem a Bárczy Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolán, majd a SZTE-n a jogász szakot is elvégeztem. Ezt azért tettem, mert az ügyfeleimnek nem tudtam eléggé segíteni, a jogászok pedig nehezen találták meg a hangot a klienseimmel, így ez a tapasztalás arra ösztönözött, hogy a jogot is meg kellett tanulnom, hogy hatékonyabb legyen a segítői énem.

1998. január 1-től, a gyermekvédelmi törvény hatályától dolgozom szociális, gyermekvédelmi, államigazgatási területen. Gyermekjóléti szolgálatnál dolgoztam Bács-Kiskun Megyében Kerekegyházán és Kecskeméten, majd szakellátásban nevelőszülői tanácsadó, utógondozói tanácsadó voltam a Bács-Kiskun Megyei TEGYESZ-nél kezdetben, amit átvett később a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató. Néhány hónapot Kecskeméten az SOS Gyermekfaluban is dolgoztam, mint növendékügyi előadó.

Hány nevelőszülő és hány gyermek tartozik hozzád, az ország mely területéről?

Bács-Kiskun, Tolna, Jász-Nagykun Szolnok megye a területünk, ahol 4 tanácsadó kolléga munkáját segítem a szakértelmemmel, a terület központja: Kalocsa. 45 nevelőszülő és 125 férőhely van jelenleg a területen.

Mit tartasz a Pgysz-ben a legfőbb értéknek a munkád kapcsán?

Örülök, hogy egy olyan szervezetben dolgozhatom, ahol a gyermekek érdeke nem csak szavak szintjén az első, hanem a szakmai munkában is a gyermekek érdeke a prioritás. Fontosnak tartom, hogy a PGYSZ-nél a szociális szakma érték teremtő és lehetséges minden eszközét használhatjuk a munkánk során. Egyéni esetkezelés, ügyintézés, de a közösségi szociális munka is fontos a táborok, programok szervezésekor.

Milyen nehézségekkel szembesülsz a munkád kapcsán?

A legnagyobb nehézség, amikor nem a szakmai érveke döntenek a gyermekek elhelyezése, sorsa meghatározásakor, hanem a rendszer rossz működése, régi beidegződése, rossz skillek, merev protokollok használata és mindezt a gyermekvédelmi törvény mögé bújva teszik.  Maga a rendszer abuzálja a gyerekeket. Tapasztalom, hogy a nevelőszülői hivatás még mindig nincs a társadalom által elfogadva és elismerve sem, nagyon sok negatív kritikai, ítélkezés éri a nevelőszülőket. Hiányolom a nevelőszülők érdekvédelmét és a jog részéről a nevelőszülők speciális védelmét.

Mik a távlati terveid, milyen célokat szeretnél elérni? Hogyan látod a Pgysz jövőjét?

A jövőre vonatkozó vízióm, hogy a legszínvonalasabban működő nevelőszülői hálózat legyen a PGYSZ az országban. Ennek egyik fontos állomása az ISO minősítés, a minőségbiztosítás, de nagyon sok terület van még, ahol fejlődni lehet. Ez lehet vezetői, menedzsment szinten, de tanácsadói kollegák szintjén és a nevelőszülők részéről is. Fontosnak tartom a képzést, az élethosszig tartó tanulást, fejlődést, aminek mindenkinek részese kell lenni. Mindig kerülhetünk olyan szituációba a gyerekeink által- mert ők olyan sok félék és egyediek- amilyen még nem volt vagy az a megoldási mód most ennél a gyereknél nem alkalmazható és tanulnunk kell új módszereket. Fontos a team munka, az együtt dolgozás, az esetmegbeszélések, szupervíziók.

Mi vitt szociális területre, miért éppen a gyermekvédelem?

Nekem nagyon-nagyon jó gyermekkorom volt, tele szeretettel, élménnyel, ünneppel, kalanddal. Nagy trauma volt számomra mikor rájöttem, hogy nem minden gyereknek adatik meg az, ami nekem, ekkor voltam vagy tíz éves. Azóta tudom, hogy azért kell dolgoznom, az életem egyik célja, hogy a gyerekeknek jó legyen, hogy segítsem az életútjukat a számomra megadatott tudással, információval és lehetőségekkel. Ami tőlem telik, azt megteszem, hogy minden gyereknek jobb legyen a gyerekkora, mert akkor könnyebb lesz az élete felnőttként, mert van miből töltekeznie.

Mit üzensz a Pgysz dolgozóinak, gyermekeinek, igy az öt éves évforduló kapcsán?

Azt kívánom a PGYSZ-nek, hogy a gyermekek védelme, a nevelőszülők összetartása, érdekvédelme, a szakmaiasság mindig legalább ennyire fontos legyen a szervezetben, mint MOST.

 

Dr.Lajos Krisztina

Lejegyezte:

Samu-Erdélyi Erzsébet

Kommunikációs munkatárs

E-mail: kommunikacio@gyermekvedok.hu