KORONAVÍRUS tájékoztató


Photo by Anna Shvets from Pexels

Egyik kutatóorvos ismerősünk összeállított egy korrekt anyagot a koronavírusról. 

Mit tudunk a koronavírusról?
A koronavírus több tulajdonsága is a járvány közben derült ki, például a terjedés pontos módja, vagy a lappangási idő lehetséges hossza. Ennek ellenére vannak tények, amit tudunk:

 • A fertőzés influenza-szerű tünetekkel jár: magas láz, köhögés, légzési nehezítettség. Járhat akár egészen enyhe tünetekkel, de kialakulhat súlyos légzési elégtelenség is.
 • Cseppfertőzéssel, vagy a fertőzött váladékkal való érintkezéssel terjed.
 • A lappangási idő általában 5-6 nap, de 14 nap alatt nagy valószínűséggel kiderül, hogy megbetegedett-e.
 • Súlyos tünetekkel járó megbetegedés a fertőzött esetek 10-15 %-ban alakul ki. Elsősorban az idősebb korosztály, és a krónikus betegségekben szenvedők veszélyeztetettek.
 • A halálozás nem éri el a 2%-ot.

Összefoglalva: egy lehetségesen veszélyes, járványosan terjedő betegséggel állunk szembe, amely az esetek nagy részében csak enyhe, influenzaszerű tünetekkel jár. A súlyos fertőzésre és halálos szövődmény kialakulására elsősorban az idősebb korosztály, és krónikus betegségekben szenvedők veszélyeztetettek. A halálozási arány nem elhanyagolható, de nem nevezhető kirívóan súlyosnak sem.

Mit tegyünk?

 • Mossunk kezet sokszor, szappannal és alaposan. A kézhát, és az ujjak közötti, csukló rész se maradjon ki!
 • Szellőztessünk nagyon sokat. Különösen olyan helyeken, ahol sokan tartózkodunk egy légtérben (munkahelyek, iskolák, óvodák…). (Náthás, köhögős emberek hordjanak maszkot, ha nyilvános helyre mennek – ez minden felső légúti fertőzés terjesztésének megakadályozása szempontjából fontos)
 • Éljünk egészségesen: fogyasszunk sok friss zöldséget/gyümölcsöt, étkezzünk kiegyensúlyozottan és változatosan, sportoljunk, sétáljunk a szabad levegőn.
 • Ne utazzunk a járvány által érintett területre!
 • Ha tehetjük, és lehetőségünk van rá, kérjünk “home office”-t a munkáltatónktól.
 • Ha influenzaszerű tüneteink vannak, és lehetségesnek tartjuk, hogy koronavírussal állunk szemben (jártunk az érintett helyen külföldön, vagy érintkeztünk biztosan fertőzött emberrel): a Dél-Pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetét keressük fel. Ne tévesszen meg senkit a hosszú név! A Szent László Kórház Infektológiai Osztályáról van szó.
  Tehát ebben az esetben ne szálljunk tömegközlekedésre, és ne menjünk orvosi váróterembe.

Kérdés esetén ingyenesen hívható telefonszámok: 0680 277 455 és 0680 277 456.

A koronavírus fertőzést a tünetek alapján gyakorlatilag nem lehet elkülöníteni más, influenzaszerű megbetegedésektől, így a helyszíni ellátást adó háziorvosnak is csak az ad támpontot, hogy a beteg járt-e a járvány által érintett területen, vagy érintkezett-e igazoltan fertőzött emberrel. Ezek az adatok részletes, célzott kikérdezéssel, akár telefonon is felvehetők, így a megalapozott gyanú személyes vizsgálat nélkül is felállítható.

Aki önmagán influenzaszerű tüneteket (magas láz, köhögés, légzési nehézség) tapasztal, és járt az elmúlt 1-2 hétben a koronavírus járvány által érintett területen, vagy érintkezett igazoltan fertőzött emberrel:
telefonon keresse fel háziorvosát, vagy a fenti ingyenes számok egyikét (0680 277 455, 0680 277 456), így az épp aktuális járványügyi helyzet ismeretében tudnak közösen döntést hozni a további teendőkről.